نسیم سحر

جدید ترین مطالب
بخش بایگانی

آخرین ارسالی های انجمن

مولى نور الدين محمد بن مرتضى کاشانى صاحب تفسير المعين

محل تولد: کاشان 
تاريخ تولد:؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
تاریخ وفات: 1115 ق 
استادان: ملا محسن فيض کاشانى و مجلسى دوم‏  
شاگردان: فرزندش بهاء الدين محمد  

 
معرفي تفسير:
تفسير المعين‏ تأليف مولى نور الدين کاشانى( اخبارى)

اثر مولى نور الدين محمد بن مرتضى کاشانى معروف به اخبارى( متوفاى پس از 1115 ق) نوه برادر ملا محسن فيض کاشانى‏

سير« المعين» به زبان عربى در يک مجلد بزرگ و به شيوه روايى شامل تمام قرآن کريم مى‏ باشد، تفسيرى است مختصر به شيوه تفسير سيد عبد الله شبر با استناد به روايات و احاديث ائمه اطهار« عليهم السلام» با اين تفاوت که وى متأثر از فرهنگ و گرايش عمومى قرن 11 و 12 برخى از علماى شيعه، در توجه فوق‏العاده به حديث در برابر روش تفسير اجتهادى و عقلگرايى برخى ديگر از علماى آن دوران است.

اين تفسير مزجى و همانند صافى فيض کاشانى است. قبل از شروع به تفسير مقدمه‏ اى را در پانزده صفحه در ضوابط و مطالب مهم مربوط به تفسير آورده است، از قبيل اهميت تمسک به قرآن، تلاوت، تدبر و تفسير آن، با ذکر آيات و احاديثى از پيامبر( ص) و ائمه( عليهم السلام)، و احاديثى در زمينه نزل القرآن على اربعة ارباع، نزل القرآن ثلاثا، نزول القرآن على سبعة اقسام» معانى الآيه، ظهر و بطن و... ضمن بيان شيوه و انگيزه خود از تأليف تفسير، رمز حروف کلمه معين را که در جاهاى مختلف تفسير بکار برده توضيح مى‏دهد و مى‏فرمايد: پس از نقل نص عبارت ائمه عليهم السلام رمز« م» و پس از بيان مطلبى که مستفاد از کلام ائمه( ع) است، رمز« ع» و پس از نقل عين عبارت تفسير قمى که به امام( ع) نسبت نداده است، و يا توهم تنافى به حسب ظاهر بين روايت و آنچه که من نقل کرده ‏ام رمز« ى» و بعد از بيان کلام معصوم( ع) و يا بيان آيه رمز« ن» را مورد استفاده قرار دادم. و بقيه موارد که داراى اين رموز چهارگانه نباشند قول مفسرين بوده که با تصرف در عبارت از آنها نقل شده است. ايشان مصادر اقوال و متون اخبار را به تفسير صافى ملا محسن فيض ارجاع داده‏ اند.

روش تفسير :
روش ايشان در بيان مطالب به اين شکل بوده که ابتداى هر سوره پس از ذکر نام به بيان تعداد آيات و مکى و مدنى بودن آن مى‏پردازد. سپس فرازهاى آيات را بطور جداگانه توضيح و تفسير مى ‏دهد. در اين بين بطور طبيعى برخى آيات و فرازها بدون توضيح مى‏ باشند.

مفسر سعى نموده از تکرار مطالب مشابه جلوگيرى نمايد، بر اين اساس گاهى تفسير آيات را به موارد مشابه قبل ارجاع مى‏ دهند. مانند ج 1 ص 168 آيه 88- 89 آل عمران.

مصنف به طور معمول به قراءات و اختلاف آنها توجه نموده و شکل‏هاى متفاوت اختلاف قرائت از قبيل قرائت هاى تفسيرى، قرائت هايى که نشان از حذف کلمه دارد و نيز قرائت هايى که دلالت بر حذف و تفسير ندارد که موارد اصلى اختلاف قرائت مى‏ باشد مانند ج 1 ص 19 و ص 20، و ص 144 قرائت« القيّوم».
توجه مصنف به شأن نزول نيز در حد اشاره به موارد اندکى از آن مى‏ باشد مانند ج 1 ص 241 آيه 88 سوره نساء.

پاورقى‏هاى موجود اغلب برگرفته از تعليقات نسخ خطى متفاوت مى ‏باشد، بيان فضل سور، اشاره به متن برخى احاديث، نسخه بدل ها و اختلاف نسخ را شامل مى‏شود، که توسط محقق محترم تدارک شده است.

مصنف محترم قبل از مقدمه تفسير، مقدمه‏اى بيان کرده ‏اند در باب علم، اهميت آن، طلب آن، همراهى علم و عمل، تقسيم علم به علم بالله، علم به ملائکه الهى، علم به کتب الهى، علم به رسل الهى و علم به معاد و از جهتى تقسيم آن به علم مقصود بذات و علم مقصود براى عمل، که از اولى به علم باطن و حقيقت و از دومى به علم فقه و شريعت و علم اخلاق و طريقت نام مى‏ برد، و پس از بيان انگيزه خود از تأليف تفسير، به علوم اهل بيت عصمت و طهارت عليه السلام پرداخته زواياى مختلف آن را بررسى کرده است، تأليفات خود در اين زمينه را بازگو مى‏ نمايد. سپس به کتب فقها، حکما، اصحاب عشق و عرفان و ارباب ذوق و وجدان نظرى افکنده، نوشته‏هاى خود در اين زمينه را بيان مى‏ نمايد. و با بيان اينکه کليه تأليفات خود را بر مبناى علوم اهل بيت عليهم السلام پى‏ ريزى کرده است مقدمه را به پايان مى ‏برد.

مفسر محترم بر اين تفسير خاتمه ‏اى در باب دعاهاى تلاوت قرآن و کيفيت استخاره به قرآن دارند و سرانجام تفسير به سال 1090 هجرى قمرى بوده است. 

آثار مفسر:

 

 تفسير المعين‏ ، تفسير مبين ، تعليقيه‏اى بر تفسير صافى ملا محسن فيض کاشانى‏ ، تفسير وجيز و ...  

نسیم سحر دات آی آر

تعجیل در ظهور آقا امام زمان عج صلوات

 

مطالب مرتبط

تظرات ارسال شده

کد امنیتی رفرش